Studie: Lightläsk starkt kopplat till bukfetma

Dricker du lightläsk som ett alternativ till läsk för att hålla vikten? Då kanske du bör tänka om. Ny forskning visar nämligen att lightläsk har tydliga kopplingar till bukfetma – trots att läsken inte innehåller några kalorier.

Linda Nestor, Redaktör
Senast uppdaterad 21 september 2015


lightläsk gör dig tjock

Du som dricker lightläsk för att hålla vikten bör se upp. Det visar ny forskning som bekräftar tidigare teorier.

Konsumtionen av lightprodukter har ökat dramatiskt de senaste åren då många väljer lightprodukter för att hålla kalorierna nere.

Men i en ny studie ser man att saknaden på kalorierna inte spelar någon roll när det gäller lightläsk. Läsken gör oss tjocka ändå.

Studien, som följde över 700 personer under nio års tid, kunde visa på en direkt koppling mellan lightläsk och fetma. Då de som drack lightläsk regelbundet hade en tredubblad ökning i midjemåttet jämfört med de personer som inte gjorde det.

– Den här studien visar att lightläsk kanske inte är så oskyldigt som man hoppas och tänker, och att den kan vara kopplad till viktuppgång. Den faran finns, säger Niclas Abrahamsson, specialistläkare som forskar på övervikt vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, till SVT.

Varför lightläsk har en sådan koppling till fetma är dock inte helt kartlagt. Men en stark hypotes bakom viktuppgången kan bero på att sötningsmedlet förändrar ämnesomsättning på så sätt att du får större aptit och en ökad insulinresistens.

Studien är gjord vid University of Texas i USA.

Vill du gå ner i vikt?

Fetma.se kan du läsa om de vanligaste behandlingarna mot fetma: Kost, motion och med hjälp av operation.